O Jacques Guerlain εντυπωσιασμένος από την ιστορία αγάπης του Σάχη Jahan και της λατρεμένης του πριγκίπισσας Mumtaz Mahal, όταν τη διάβασε στο βιβλίο Χίλιες και Μια Νύχτες, αποφάσισε να δώσει νέα ζωή στον έρωτά τους μέσα από ένα άρωμα.


Έτσι, δημιούργησε το Shalimar που πήρε το όνομά του από τους ιστορικούς κήπους του ινδικού παλατιού, έκανε το ντεμπούτο του το 1925 και με νότες από βανίλια, ίριδα και tonka, ήταν το πρώτο ανατολίτικο άρωμα του κόσμου και αγαπήθηκε από εκατομμύρια γυναίκες.


Το Shalimar είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της έντονης αγάπης μεταξύ του Shah Jahan και της Mumtaz Mahal, η οποία λάτρευε τους «Κήπους του Shalimar » ή τους «κήπους της αγάπης» από τους οποίους ονομάζεται το άρωμα.


Το Shalimar, το οποίο στα σανσκριτικά σημαίνει "ναός της αγάπης", συμβολίζει για πάντα την ουσία της επιθυμίας, την υπόσχεση της αιώνιας αγάπης.




Ποια ήταν η Μουμτάζ Μαχάλ


Το όνομά της πριν παντρευτεί ήταν Arjumand Banu Begum. Γεννήθηκε στις  27 Απριλίου 1593 και πέθανε στις 17 Ιουνίου 1631, σε ηλικία 38 χρονών, κατά τη διάρκεια του τοκετού του 14ου παιδιού της, της κόρης της Gauhar Ara Begum, η οποία επιβίωσε και έζησε για 75 χρόνια. Ο πατέρας της ήταν ο Abu'l- Hasan Asaf Khan, ένας πλούσιος Πέρσης ευγενής.


Παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών, στις 30 Απριλίου 1612, τον πρίγκιπα Khurram, αργότερα γνωστό με το βασιλικό όνομα Shah Jahan και γέννησε 14 παιδιά: 6 κόρες και 8 γιούς, από τα οποία επιβίωσαν τα 7.Το όνομα- τίτλος Mumtaz Mahal της αποδόθηκε από τον  Shah jahan, από την περσική λέξη που σημαίνει η υπεράνω, η ανώτερη του παλατιού.




Η Μουμτάζ γνώριζε καλά τα αραβικά και τα περσικά και συνέθετε ποιήματα. Ήταν μια ταλαντούχα και καλλιεργημένη γυναίκα. Ήταν έμπιστη σύμβουλος του συζύγου της, συνεργάστηκε μαζί του για δικαιοσύνη και έλεος κατά τη βασιλεία του, και της έδωσε τους εξής τίτλους τιμής:  .


Malika - i - Jahan (βασίλισσα του κόσμου)

Malika - is - Zamane (βασίλισσα της εποχής)

Mallikai - Hindustani (βασίλισσα του hindustan)




Δύο λόγια για το Ταζ Μαχάλ


Όσο για το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα, κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχά, Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ.


Για την ανέγερσή του, που έγινε με σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.


Το Ταζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Στο ¨Ωραίο Άρωμα¨ θα βρείτε το καινούριο άρωμα τύπου Shalimar Philtre de Parfum, Guerlain, το οποίο έχει κρατήσει την ανατολίτικη ¨καρδιά¨ του Shalimar και αποδίδει την ευωδιά σε μια πιο ελαφριά, υπέροχη εκδοχή. Δείτε το άρωμα τύπου εδώ:

https://tinyurl.com/rmr2fepx